Rouw & Verlies

Als het leven stil lijkt te staan door een plotseling verlies of wanneer het al heel lang niet meer echt stroomt en bruist in je, je levensenergie gestold lijkt te zijn, dan is er maar een plek waar je naar terug dient te keren. Naar je lichaam, je thuis. Door ruimte geven aan alles wat er is, verzacht je hart en je lijf. Waar kwetsbaarheid mag zijn, laat werkelijke kracht zich zien. De eerlijkheid van het lichaam en haar onvoorwaardelijke aanwezigheid helpt je hierbij.

11062b_f0cd2b56e86443d68d21b6bc12fe055c_

Gingen je dromen anders dan je hoopte?

Anders dan verwacht.

Zit je opgesloten?

Open!

Wanneer je iets of iemand verliest, verlies je ook een bepaalde identiteit en veranderen je toekomstbeelden. Wie ben je zonder geliefde, (klein)kind, baan, carrière, goede gezondheid?

 

Hart, lijf en brein

Vaak wanneer er iets onverwachts of iets reeds bevreesd gebeurt sluiten we onszelf af, schieten naar ons hoofd en doen het een tijdje op de rede. Proberen te begrijpen wat en waarom iets gebeurt. Deze beweging helpt en beschermt je, maar niet als het je vervolgens niet meer lukt om weer te openen en langzaam maar zeker het leven weer toe te laten. Te doorvoelen wat iets met je heeft gedaan of nog steeds doet. Waar je geraakt bent, waar je je niet meer helemaal heel voelt, waar je misschien een stuk van jezelf lijkt te zijn verloren. Ruimte geven aan alles wat er is, verzacht je hart en je lijf en maakt dat ook je brein zich weer ontspannen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Om weer te openen heb je soms een ander nodig. Een ander die naar je luistert, die je die ene vraag durft te stellen, die je aanraakt en troost, die een stukje met je meeloopt op je pad, die je helpt inzicht te krijgen, door wie je je gesteund voelt maar die je ook je eigen kracht weer laat ervaren. Een vorm van steun die je niet altijd kunt vinden bij je naasten. Omdat zij er ook middenin zitten of je niet begrijpen in deze, je ze er niet mee wilt belasten, zij direct oplossingen aandragen terwijl jij alleen maar een luisterend oor wilt. Ik ben die ander voor mensen die bij mij komen in mijn praktijk.

 

 

PS Dichtregel afkomstig uit Blijf! van Wende